VRŠNJAČKO NASILJE U ŠKOLI

VRŠNJAČKO NASILJE U ŠKOLI

    


    Svaki put kad smišljam novu temu za blog, pregledam na netu informacije i bacim se na pisanje teksta.

    Vršnjačko nasilje u školi je svakodnevna pojava, nažalost. Očekivala sam da ću lako prikupiti na internetu dovoljno informacija na ovu temu. Ali ostala sam zatečena činjenicom da apsolutno nema nikakvih podataka zabeleženih o nasilju u skolama.

 

    Za pocetak, nema objašnjenja šta je nasilje, kakvo može biti, kako se izboriti s nasiljem,kako ga zaustaviti itd.

 

Svaki čovek u detinjstvu iskusi neki vid nasilja, bilo da je u ulozi vršioca nasilja, onaj koji trpi ili je jednostavno svedok nasilja nad nekim drugim.

 

    Nasilje predstavlja svaki oblik ponašanja koje ima za cilj namerno povređivanje ili nanošenje bola, bilo psihičkog ili fizičkog. 

 

    Za razliku od nasilnog, agresivno ponašanje je jednokratno, može biti samo nekontrolisana reakcija ili odbrana. Nasilno ponašanje ima obično isti ili sličan sadržaj, traje duži vremenski period i nasilnik ima moć nad žrtvom.

 

    Nasilje se pojavljuje u različitim oblicima.

    Verbalno nasilje je svaki vid ismevanja, nazivanje pogrdnim imenima, ruganje, vređanje, dobacivanje

    Fizičko nasilje podrazumeva udaranje, guranje, otimanje i uništavanje stvari itd.

 

    Deca koja su izolovana iz društva, ignorisana od strane društva, trpe ogovaranja i o njima se izmišljaju razne priče koje obično nemaju lep i istinit sadržaj. Oni jesu žrtve socijalnog nasilja. Psihičko nasilje podrazumeva preteće poglede, grimase, neželjene komentare, iznuđivanje novca, ucenjivanje.

 

    Seksualno nasilje je neželjeno dodirivanje na neželjeni način i neželjene delove tela, iznuđivanje seksualnih usluga, prinuda na seksualni čin. Pošast interneta jeste i zloupotreba fotografija i video snimaka dece.

 

    Dete, najčešće na kojim se vrši nasilje, će se povući u sebe, popustiće u školi, izolovaće se od sveta, slabo jede, menja raspoloženja, slabo spava itd..

 

    Ako ste dete i čitate ovo i pronalazite se molim vas obratite se nekome strarijem ko će vam pomoći. Nije sramota reći da vas neko zlostavlja.

 SAVET

    Nedozvolite vas neko fizički povređuje, da vas neko omalovažava i spusta, nemojte da dozvolite, jer oni baš žele da vas vide kako ste nemoćni. Ako postoje lažne priče o vama, zaboraviće se a i ako se ne zaborave, uvek imajte samopouzdanja, svoj stav, svoje JA i nikako da dozvolite da vas neko dira.

 

SANDRA S.  💜

Коментари

Популарни постови