Koju srednju upisati

                KOJU SREDNJU UPISATI

 Upis u srednju školu svim osmacima može biti veoma stresan period, pogotovo za vreme korone. Pored toga što moraju da izaberu srednju školu, polazu  i malu maturu.Nakon završene osnovne škole, prvi korak ka odrastanju je odluka o tome koju srednju školu zele  upisati. Međutim, to nije tako lako.  Veoma je bitnom doneti dobru odluku i uz to usklopiti sa bodovima male mature.


Mala matura

Osnovna škola se završava polaganjem završnog ispita – male mature. Mala matura se sastoji iz tri idela – test iz srpskog, test iz matematike i kombinovani test koji sadrži pitanja iz oblasti , fizike hemije , biologije,  i geografije i istorije.


Bodovi

U obrzir se uzima prosek ocena na kraju šestog, sedmog i osmog razreda koje nosi 60 bodova i na osnovu bodova ostvarenih na prijemnom,moze se maksimum dobiti 40 bodova.

 Za upis u srednju školu u trajanju od četiri godine biće potrebno najmanje 50 bodova koji se ostvaruju na osnovu uspeha tokom školovanja i polaganja male mature. Učenici koji ne ostvare ovaj broj bodova moćiće da upišu trogodišnju srednju školu.

Testovi nose maksimalno 40 bodova. Test iz matematike i srpskog jezika po 13, a kombinovani test 14 bodova. Bodovanje na ovaj način primenjuje se od školske 2017/2018. godine.










































Коментари

Популарни постови