TOKSIČNE VEZE I PRIJATELJSTVA

TOKSIČNE VEZE I PRIJATELJSTVA



    Izabarala sam ovu temu jer je veoma često da neko ima toksičnu vezu ili prijateljstvo.

    Ukratko, toksična veza ili prijateljstvo je kada dopuštamo tj. prihvatamo različita ponašanja kao normalna a u stvari su skroz neprihvatljiva samo mi to ne želimo da vidimo iz različitih razloga.

    Verujem da smo svi sebi bar jednom rekli "On/Ona je jednostavno takva" i nismo se upustili dalje u razmišljanje da li je ponašanje te osobe korektno ili na neki način opravdano, a ako se možda nekad i upustimo brzo prestajemo da razmišljamo o tome jer se bojimo gubitka te osobe. Neretko biramo da ne priznamo sebi da je to možda ipak pogrešno.

    I baš na taj način pristajemo da imamo toksična prijateljstva ili veze.

 

Manipulacija i kontrola

 

    Ukoliko neko pokušava da vas izmanipuliše ili da ima kontrolu nad vama, u nastavku teksta moći ćete da pročitate prepoznate prve znake i da nešto nije u redu.

 

    Treba da se zapitate koji su razlozi za manipulaciju i kontrolu i da definitivno uradite nešto povodom toga.

 

Ismejava vaše misli i osećanja, daje vam pogrdne nadimke

 

    Ukoliko vam se patner smeje ili govori kako mu/joj nije stalo do vašeg mišljenja ili da su vaša osećanja nebitna, možda čak i vredna podsmeha ne bi trebalo da to tolerišete. Ako vas neka osoba ili patner vređa i naziva pogrdnim imenima samo zato što je ljut/a to nije opravdanje. Morate da imate svoje granice i svoje JA.

 

    Nikad ne smete dozvoliti da neko pređe preko tih granica jer kada jednom to dozvolite postajaće sve gore i gore i neće nestati samo od sebe.

 

Pravi vas ludim/ludom

 

    Kada vaš partner ili prijatelj na svaki vaš komentar ili mišljenje prevrće očima ili odgovara sarkazmom onda morate da znate da to nije u redu. Ta osoba može to da negira i da pokuša da vas navede da pomislite da umišljate, ali to je čista manipulacija.

    Svaka veza ili prijateljstvo mora da se sastoji iz međusobnog poštovanja i uvažavanja, a ukoliko toga nema taj odnos nije kvalitetan i postaje toksičan. 

 

Manipuliše vašim nesigurnostima 

 

    Te osobe najčešće koriste vaše slabosti da bi vas omalovažavale i osramotile u društvu, kako bi mogle da postignu ono što žele. Tako vi počinjete da se osećate još nesigurnije, počinjete da gubite samopouzdanje i samopoštovanje. Takvim osobama je najlakše manipulisati.

    Osoba koja pokušava da "podigne" sebe tako što će "spustiti" vas je samo previše nesigurna u sebe i misli da će biti sigurnija ukoliko počne da vas omalovažava. Ne trebate da primate k srcu njihove reči jer one ne govore ništa o vama, baš suprotno, govore mnogo o njima.

 

SAVET 

    Ukoliko primetite bilo koji od ovih znakova što pre sklonite te toksične ljude od sebe.

    Oni vam neće doneti ništa dobro u životu.

    Nemojte se plašiti da ostanete sami, jer će se kad tad pojaviti i osoba vredna vaše ljubavi i pažnje.

 

Sandra S.💜

Коментари

Постави коментар

Популарни постови